Picture
V-aţi gândit vreodată ce ne protejează? Primul lucru la care m-am gândit eu au fost persoanele care ne înconjoară şi ne iubesc, care ne vor binele.Mai exact familia şi anumiţi prieteni.Dar gândindu-ne mai departe de atât, analizând mai intens am găsi mult mai multe lucruri, nu neapărat persoane. Unul dintre ele este stratul de ozon.Nu v-aţi fi gândit la asta, nu-i aşa?

Ozonul este unul dintre cele mai importante gaze care contribuie la asigurarea vieţii pe Pământ.Acest strat este localizat în stratosferă şi are rol de filtru natural care absoarbe o mare parte din radiaţiile ultraviolete care, în cantităţi mari provoacă grave probleme de sănătate omului, cum ar fi : îmbătrânirea prematură, bolile infecţioase, slăbirea sistemului imunitar, chiar şi modificarea structurii ADN-ului cauzând în cele din urmă cancer. 

Însă, în timp, odată cu accelerarea dezvoltării industriale, acest strat a început să se degradeze, anul 1985 fiind cel care a atras atenţia asupra acestei probleme, în acest an fiind descoperită o gaură în stratul de ozon de deasupra Antarcticii.

Astfel, în anul 1987, odată cu adoptarea Protocolului de la Montreal cu privire la substanţele care epuizează stratul de ozon, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a declarat ziua de 16 septembrie ca fiind Ziua Internaţională a Stratului de Ozon. 

                                                                                                                                                  Corina Ştefania Tudorache


Slujitoru Roxana
9/15/2013 09:49:57 pm

Aceasta zi este dedicata protectiei stratului de ozon, intr-un cuvant SANATATII. Nu avem doar dreptul de a trai intr-un mediu sanatos, ci avem si datoria de a-l proteja. Pe zi ce trece poluarea se extinde, iar stratul de ozon se subtiaza. Pe zi ce trece, sanatatea Pamantului se deterioreaza. "Daca nu noi atunci, cine?" este intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna fiecare cetatean.
" Sa fim prieteni cu cerul", haideti sa renuntam din cand in cand la autoturisme si sa folosim bicicleta sau chiar mersul pe jos. Daca vom face acest lucru vom proteja mediul, si peste ani, ne vom vedea nepotii jucandu-se linistiti prin parcuri, iar atunci vom sti ca ei se vor bucura in continuare de un aer curat.
Haideti sa ne unim fortele, sa combatem poluarea si sa protejam stratul de ozon.

Reply
Chiru Bianca
9/16/2013 12:38:18 am

Stratul de ozon este foarte important pentru intreaga planeta, pentru ca ne protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete. Din pacate, in ultima vreme acesta s-a subtiat din cauza industriei care a evoluat. Pentru a atrage atentia asupra acestui lucru, pe 16 septembrie se sarbatoreste Ziua internationala pentru protectia stratului de ozon. Cred ca aceasta zi ne determina sa reducem poluarea si in acelasi timp subtierea stratului de ozon. Pentru toata lumea 16 septembrie ar trebui sa insemne ceva, pentru ca aceasta zi ne aminteste de faptul ca fara stratul de ozon radiatiile sunt foarte puternice si ne ataca fara sa ne dam seama. Sa nu uitam: avem dreptul la un mediu sanatos!

Reply
Ghetu Maria
9/16/2013 04:44:55 am

Avem multe drepturi ca cetateni europeni. Primul este cel la viata. Dar putem trai intr-un mediu poluat?
Nu. Atat prin lege cat si prin natura noastra necesitam un mediu sanatos. trebuie sa luptam pentru el. Daca putem trai, de ce sa n-o facem sanatos? Sa avem o viata usoara fara plimbari prin spitale si mese compuse din mii de pastile.
Avem dreptul la un mediu sanatos si trebuie sa luptam pentru el.

Reply
Ion Violeta
9/24/2013 03:41:08 am

Radiatiile ultraviolete provenite de la soare sunt nocive pentru sanatatea oamenilor si pentru ecosisteme.
Stratul de ozon,care protejeaza Pamantul de aceste radiatii,s-a diminuat semnificativ in ultimii ani,datorita activitatii umane.
Masurile internationale adoptate la Montreal in 1987 au interzis folosirea substantelor care distrug stratul de ozon,insa acesta din urma se reface cu greutate.
Ion Violeta (clasa a-XII-a filologie,Liceul “Alexandru Odobescu”)

Reply
Raducanu Cristina
9/24/2013 03:41:33 am

Se estimeaza ca nivelul stratului de ozon de deasupra Arcticii,dar si in rest,se va reface pana in 2050,iar in -gaura- de deasupra Antarcticii va fi acoperita intre 2060 si 2075.
Raducanu Cristina(clasa a-XI-a filologie “Liceul Alexandru Odobescu”)

Reply
Huzu Andreea
9/24/2013 03:42:13 am

Stiati ca?
-Stratul de ozon este un filtru natural,care absoarbe radiatiile periculoase?
-Ozonul actioneaza asupra structurii ADN,ducand la modificari in ecosistemele acvatice si terestre cu implicatii majore in echilibrul trofic?
Huzu Andreea(clasa a-XII-a filologie,Liceul “ Alexandru Odobescu”)

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.