Picture
Ştie cineva câte drepturi avem? Şi le exercită cineva pe toate? V-aţi gândit vreodată că în situaţia în care o anumită persoană nu vrea să vă dea o informaţie vă încalcă un drept? Ce-i drept, nici eu.

De cele mai multe ori trecem cu vederea, considerăm neimportante anumite aspecte ale vieţii, anumite întâmplări care, la un moment dat, ajung să se repete.
Ca cetăţeni avem dreptul să punem întrebări autorităţilor şi de asemenea dreptulde a primi răspunsuri la aceste întrebări.

Plecând de la ideea că oamenii au dreptul la informaţii iar statele au obligaţia de a le furniza şi în scopul promovării dreptului tuturor persoanelor de a avea acces la informaţiile deţinute de instituţiile guvernamentale, la data de 28 septembrie 2002 a fost iniţiată Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti.

De întrebat ar trebui să o facem permanent, de câte ori avem o nelămurire sau o suspiciune pentru că este vorba de noi şi de viitorul nostru. Aşadar, măcar astăzi, de ziua dreptului de a ști, haideți să ne exercităm acest drept.

                                                                                                                                               Corina Ştefania Tudorache

 
Picture
Câţi dintre voi, tinerii, doresc să-şi ia carnetul de conducere la imediata împlinire a vârstei de 18 ani? Câţi dintre cei ce au deja această minunată vârstă şi-au luat deja carnetul de conducere?
 
Numărul maşinilor creşte odată cu creşterea populaţiei.În anumite oraşe, aproape că depăşeşte numărul locuitorilor.Ciudat, nu? Mulţi ar spune că e absolut normal.

Cu siguranţă fiecare dintre noi are în cercul său de prieteni sau este chiar el un iubitor de maşini.
Dar ştie cineva că există o zi a circulaţiei fără aceste mijloace de transport?

Înainte de a răspunde la această întrebare v-aş ruga să-mi răspundeţi la o alta care mie mi se pare mai importantă :  Ştie vreunul dintre voi cât dioxid de carbon emite o maşină? 
Ei bine, puţini sunt cei care ştiu sau cărora le pasă de acest lucru.
Vă spun eu.O maşină emite în medie 150 g/Km CO2, iar, dat fiind faptul că distanţa medie parcursă pe lună este de 1000 de Km, cred că următoarele calcule sunt de prisos.

Picture
Concentraţia crescută în aer de dioxid de carbon produce efectul de seră, încălzirea globală şi degradarea stratului de ozon, toate aceste efecte afectând sănătatea noastră, a oamenilor.
 
Pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a ne oferi oportunitatea de a respira, măcar o zi, aer curat şi pentru a face o diferenţă , în fiecare an pe data de 22 septembrie, oamenii din întreaga lume se adună pentru a marca "Ziua Internaţională a Circulaţiei fără Maşini ".

În această zi sute de oraşe îşi închid centrele de circulaţie auto, încurajând mersul pe jos sau cu bicicleta, precum şi alte forme de deplasare.
 
Evenimentul a avut ca punct de plecare Europa, mai exact Franţa anului 1998, dar, în timp, popularitatea acestuia a depăşit graniţele bătrânului continent. 

În ţara noastră, nu mai este demult un secret că, marile oraşe se confruntă cu probleme serioase de poluare şi aglomerare.
Ţine doar de noi să trăim într-un oraş mai puţin aglomerat, zgomotos sau poluat.

Aşa că, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră ca în această zi să lăsaţi cheile autoturismului personal acasă şi să faceţi puţină mişcare în aer liber.

                                                                                                                                              Corina Ştefania Tudorache

 
Picture
V-aţi gândit vreodată ce ne protejează? Primul lucru la care m-am gândit eu au fost persoanele care ne înconjoară şi ne iubesc, care ne vor binele.Mai exact familia şi anumiţi prieteni.Dar gândindu-ne mai departe de atât, analizând mai intens am găsi mult mai multe lucruri, nu neapărat persoane. Unul dintre ele este stratul de ozon.Nu v-aţi fi gândit la asta, nu-i aşa?

Ozonul este unul dintre cele mai importante gaze care contribuie la asigurarea vieţii pe Pământ.Acest strat este localizat în stratosferă şi are rol de filtru natural care absoarbe o mare parte din radiaţiile ultraviolete care, în cantităţi mari provoacă grave probleme de sănătate omului, cum ar fi : îmbătrânirea prematură, bolile infecţioase, slăbirea sistemului imunitar, chiar şi modificarea structurii ADN-ului cauzând în cele din urmă cancer. 

Însă, în timp, odată cu accelerarea dezvoltării industriale, acest strat a început să se degradeze, anul 1985 fiind cel care a atras atenţia asupra acestei probleme, în acest an fiind descoperită o gaură în stratul de ozon de deasupra Antarcticii.

Astfel, în anul 1987, odată cu adoptarea Protocolului de la Montreal cu privire la substanţele care epuizează stratul de ozon, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a declarat ziua de 16 septembrie ca fiind Ziua Internaţională a Stratului de Ozon. 

                                                                                                                                                  Corina Ştefania Tudorache


 
Picture
V-aţi întrebat vreodată ce s-a întâmplat în această zi de-a lungul istoriei? Aţi ştiut vreodată cât de importante sunt unele zile cărora niciodată nu le acordăm atenţie? 

Astăzi, doar că mult înainte ca noi să cunoaştem lumea, mai exact în anul 1905, în Imperiul Austro Ungar, la Budapesta, a avut loc o demonstraţie la care au participat 100.000 de cetăţeni, care au cerut introducerea dreptului de vot universal.În Ungaria, din 20 de milioane de cetăţeni, doar 1 milion aveau drept de vot.

Când spuneţi vot, care este primul lucru la care vă gândiţi? Eu una mă gândesc la democraţie.Ce legătură are democraţia cu toate acestea?
E simplu ! Tot la 15 septembrie, doar ca acum destul de puţin timp, în 2007, ONU a decis ca la această dată să fie celebrată Ziua Internaţională a Democraţiei şi a invitat toate statele membre şi organizaţiile 
partenere să comemoreze această zi în fiecare an.
Totul începuse însă cu mult înainte, în luna septembrie a anului 1997 când fusese adoptată Declaraţia Universală a Democraţiei. 
Propunerea din 2007 a fost făcută de statul Quatar, căruia i s-au alăturat alte opt state, printre care şi România. 

Eu vă propun ca, măcar astăzi, să apreciem greutatea cu care s-a obţinut democraţia şi să ne bucurăm de ea.                                                       

                                                                                                                                              
                                                                                                                                                      Corina Ştefania Tudorache                                                                                                                            
      Co            C