M-am întrebat mereu de ce toţi oamenii sunt diferiţi. Am visat de când mă ştiu să cresc şi să plec într-o altă ţară în care am mai multe posibilităţi. Şi cred că nu sunt singura care şi-a dorit acest lucru. Cu toţii adoram stilul de viaţă care ne era prezentat cu ajutorul mass-media, toate acele filme în care totul era perfect şi cu toţii visam ca, într-o zi, viaţa noastră să fie la fel ca acolo. Apoi am crescut. Lucrurile s-au complicat si am realizat că visele noastre sunt departe de a deveni realitate. Ne-am trezit în mijlocul unei vieţi complicate, în care ni se refuzau mult prea multe doar din cauza faptului că suntem tineri şi, spun ei, naivi. Şi ne-am obişnuit aşa. Să ne resemnăm, să stăm şi să aşteptăm ca lumea aceasta să devină mai bună, visând în continuare.

Tinerii din ziua de azi sunt mai puţin interesaţi de politică. Este limpede că noţiunile de "cetăţenie europeană" şi "educaţie cetăţenească europeană" au fost destul de greu de înţeles de către tinerii de astăzi, displac. Am dorit mereu mai mult, cu toţii cred că am făcut acest lucru, dar niciunul n-a acţionat, n-a făcut ceva în această privinţă.

Am fost dintotdeauna neîncrezătoare în puterea votului. Nu înţelegeam cum un singur vot poate schimba istoria, cum un singur vot poate conta. Apoi m-am alăturat acestei echipe. Am găsit 23 de tineri ambiţioşi, idealişti, energici, care visează la o societate mai bună şi care sunt gata să facă o schimbare, gata să-şi facă vocile auzite. Mi-am schimbat total părerile şi am pornit împreună cu ei un proiect despre noi, despre drepturile noastre şi despre viitorul nostru.

Tinerii sunt mezinii Europei, recunoscuţi drept un element cheie al Uniunii Europene. Aceştia reprezintă speranţele, reprezintă viitorul. Sunt ambiţioşi, visători, plini de viaţă, curajoşi, le plac provocările. Ei sunt generaţia care are puterea să spună : "Vrem să schimbăm ceva ! " şi să facă acest lucru cu adevărat.

Acest proiect doreşte schimbarea, doreşte uniunea tuturor vârstelor, socializare, cunoaştere, informarea, dar mai ales mobilizarea tinerilor.

Noi, generaţia nouă, suntem infulenţaţi de familie, şcoală şi prieteni. 
În primul rând, să vorbim despre familie.Aceasta reprezintă mediul cel mai de preţ, unde ne întoarcem mereu cu drag, unde am învăţat tot ce ştim şi am devenit ceea ce suntem acum. Dacă ne-am întoarce puţin în timp, ne-am aduce aminte că generaţiile anterioare au avut ca materie şcolară "educaţia cetăţenească", o materie încărcată de noţiuni grele, cu reglui care fiind greu de înţeles  nu au fost urmate. Această generaţie ne-a educat şi ne-a insuflat, voit sau nu, această nerespectare a regulilor. Este clar că nimeni nu s-a născut învăţat.  Mentalitatea  pe care bătrânii o transferă copiiilor se poate modifica, se poate forma, educa.
Tinerii si bătrânii se îmbină perfect, ca două piese ale aceluiaş puzzle.
Noi suntem generaţia nouă, cu speranţe către un viitor mai bun, iar ei, generaţia trecută, cu nostalgia vremurilor din urmă în privire, dar totuşi privind cu bucurie spre noutate, spre viitor. Împreună formăm un prezent care doreşte o schimbare, ne construim un viitor mai sigur. Mentalitatea lor poate părea învechită dar cuprinde idei de bază pe care noi le-am putea omite. În acelaşi timp, noi, am putea deveni prea visători şi spera la lucruri mult prea măreţe.
Învăţând definiţia vieţii de la oameni care îi cunosc cu adevărat însemnătatea, dorim să ne facem auziţi şi să demonstrăm că putem schimba ceva.

Şcoala reprezintă al doilea factor de influenţă din viaţa noastră. Tot ceea ce se întâmplă acolo ne influenţează mai mult sau mai puţin, fie că realizăm sau nu acest lucru. Educaţia reprezintă una dintre lucrurile fundamentale care duc la formarea tânărului cetăţean român şi totodată european. De aceea este important ca, prin educaţie, tinerii să devină cetăţeni oneşti şi demni. Este important ca aceştia să-şi dezvolte atitudini civice, absolut necesare.

Şi iată-ne ajunşi la cel de-al treilea factor de influenţă, prietenii. Ei bine, aici intervenim noi, echipa de proiect. Cine poate cunoaşte mai bine tinerii decât alţi tineri ?
Cu toţii avem un grup de prieteni cu care ne petrecem timpul şi care ne ştiu, mai mult sau mai puţin, nemulţumirile şi problemele. Generaţia noastră a fost mai puţin implicată în viaţa socială şi mai ales politică, a fost mai puţin informată. Dacă o mare parte din grupul nostru nu este interesată de aceste aspecte ale vieţii, eu de ce aş fi ? Ne-am întrebat cu toţii acest lucru măcar o dată. Cu toate acestea, dorim schimbarea, ne plângem deseori că nu avem posibilitatea de a face un anumit lucru pe care doream de mult să-l realizăm. Ne întrebăm mereu de ce în alte ţări se poate şi la noi nu. De ce acolo e ordine, de ce vrea toată lumea să plece acolo ? De ce acolo se poate şi aici nu ?  
Nici acolo nimeni nu s-a născut învăţat. Au fost aceleaşi mentalităţi, doar că, de-a lungul timpului le-au modificat, le-au format.
Drept exemplu, în Franţa s-a reuşit o mobilizare masivă a liceenilor şi stundenţilor împotriva unei iniţiative guvernamentale pe piaţa muncii. În Italia se înregistrează cele mai mari procentaje de tineri care se consideră apropiaţi de partidele politice. Iar în alte ţări europene, tinerii au mai multă încredere în organizaţii nonguvernamentale decât în instituţiile politice.

Toate acestea ţin de noi, de puterea noastră de muncă şi de convingere. Când spun noi,mă refer la generaţia nouă,la tineri, la voi. Avem drepturi pe care trebuie să le folosim. Avem întrebări la care avem dreptul să primim răspunsuri. Avem speranţe pentru viitor, suntem viitorul.

Noi, iar acum mă refer la echipa de proiect, dorim schimbarea. Ne-am unit forţele, 24 de elevi ambiţioşi, plini de viaţă, cu scopuri mari, responsabili, sociabili şi hotărâţi. Acesta este doar începutul. Împreună vrem să demonstrăm că nimic nu e imposibil, că viitorul poate fi mai bun dacă noi tinerii acţionăm, dacă ne susţinem unii pe alţii. Dorim să ne facem cunoscute drepturile şi să le punem în aplicare. Este esenţial ca noi să fim bine informaţi şi să ne implicăm pentru a reuşi să ne atingem ţelul.
Ne bazăm pe unul dintre drepturile pe care, până astăzi, le-am neglijat : dreptul la vot. Cum altfel ne putem decide viitorul dacă nu votăm, dacă nu ne spunem părerea, dacă nu alegem ceea ce considerăm că e benefic ? Doar implicându-ne putem aduce schimbarea.

De-a lungul timpului, pentru acest drept s-au purtat numeroase lupte. Iar noi, acum, îl minimalizăm sau chiar îl ignorăm. Dacă nu era important de ce strămoşii noştri s-au luptat pentru el ? Dacă n-ar fi fost important, toate acestea nu ar mai fi avut loc. Faptul că dreptul de vot a fost acordat cu atâta greutate întăreşte ideea că exercitarea votului este foarte importantă.
Dacă ne-ar fi interzis să votăm cu siguranţă am lupta din nou pentru a ne câştiga acest drept. Din moment ce-l deţinem deja, de ce să nu profităm de el ?
De aceea tinerii trebuie să fie educaţi şi încurajaţi să participe la vot. Votul este "arma" noastră pentru un viitor strălucit. Astfel avem şansa de a face cunoscute ideile noastre despre lumea în care dorim să trăim.
 "Dacă nu noi,atunci cine ? "


                                                                                                            Corina Ştefania Tudorache
Eduard Latcan
8/6/2013 08:04:19 pm

Ce pot spune.. Pentru mine, personal, votatul este pur si simplu cel mai inportant lucru pe care o persoana-l poate face. Normal ca ai anumite raspunderi atunci cand votezi, de aceea trebuie sa votam in primul si primul rand cu capul, pentru ca in urmatorii ani soarta noastra va depinde de cel votat. Sloganul este poate cel mai reprezentativ. Noi, generatia tanara suntem cei care putem schimba totul, dar asta nu inseamna ca nu avem nevoie de cei mai batrani, experimentati. Citand-o pe Corina ("Şcoala reprezintă al doilea factor de influenţă din viaţa noastră.Tot ceea ce se întâmplă acolo ne influenţează mai mult sau mai puţin,fie că realizăm sau nu acest lucru.") vreau sa subliniez faptul ca orice face inainte de cei 18 ani ne influenteaza modul in care votam si alegerea daca sa votam sau nu. Sper ca noi, cei tineri, sa nu mai repetam greselile trecutului, sa incercam sa evoluam si nu sa ne "mancam" intre noi.

Reply
Plesea Andrei
8/8/2013 10:18:00 pm

Eu consider ca votul este cea mai importanta indatorire a unui cetatean european, intrucat poate influenta viitorul multor persoana in decurs de cativa ani. Replica "fiecare vot conteaza " este cat se poate de adevarata, si ar trebui sa fie adusa la cunostinta tuturor cetatenilor pentru a-i motiva si pe ceilalti sa participe la vot.In afara de campaniile de tipul celei desfasurate de noi, cetatenii mai pot fi atentionati si prin alte metode. Sistemul educational ar trebui sa initializeze o materie legata de cetatenia europeana. Astfel, evelvii vor afla inca dinainte de varsta de 18 ani cat de important este votul lor pentru ei, cat si pentru ceilalti

Reply
Flavia Radu
8/18/2013 09:11:08 pm

Hmm,dreptul la vot este pentru un cetatean atat un beneficiu cat si o obligatie. Eu personal consider ca am responsabilitatea de a imi da interesul intr-o oarecare masura pentru alegerea unui lider, insa de asemenea este si un beneficiu, deoarece am dreptul de a-l alege pe cel considerat de mine potrivit. Sunt de acord ca puterea exemplului este foarte mare si de aceea tinerii actuali ar trebui "instruiti" in legatura cu drepturile pe care le detin cat si in legatura cu importanta unui simplu vot. Legat si de aceasta "putere a exemplului", consider ca noi, tinerii ar trebui sa ne amintim mai des ca acest simplu "vot" caruia nu ii este acordata prea mare atentie a fost un motiv de revolutie, a fost motivul pentru care atatia si-au dat viata.

Reply
Alexandra-Carla Bobica
8/19/2013 03:31:17 am

Noi, ca si cetateni Europeni avem numeroase drepturi si obligatii, multe insa reprezinta un mister nu doar pentru cetatenii Romaniei, ci si pentru majoritatea membrilor Uniunii Europene. Avem obligatii, sa respectam si sa aplicam normele si regulile de protectie civila si cum uitam ca avem drepturi precum dreptul la viata, educatie si mai ales la vot.
Votul pentru multi adolescenti reprezinta primul pas pe care il fac cu adevarat la o participare civica adevarata. Este un mare beneficiu si de asemenea o obligatie pe masura. Prin votul acordat cetățenii isi hotarasc propriul viitor de aceea actiunea de a vota nu reprezinta un simplu act de prezenta , ci un act de o mare responsabilitate de aceea votul trebuie sa fie liber si lipsit de orice constrangere.
Tu decizi, tu votezi. Împreuna putem schimba viitorul. Daca nu noi, atunci cine?

Reply
Ana Maria Visan
9/5/2013 03:18:31 am

Noi, tinerii ar trebui sa mergem la vot pentru ca:
1. Aceasta este sansa prin care noi vom putea sa schimbam ceva in tara , este dreptul nostru de care trebuie sa fim responsabili;
2. Mita si fraudarea s-ar reduce foarte mult deoarece niciun partid aflat la putere nu va putea cumpara voturile tuturor tinerilor;
3. Nu mai trebuie sa lasam aceasta responsabilitate pe seama bunicilor din moment ce noi ne dorim sa schimbam ceva.
Astfel, prin vot vom arata in primul rand ca ne pasa dar mai ales ca suntem responsabili de dreptul pe care il avem si nu il tratam cu indiferenta.

Reply
Chiru Bianca
9/5/2013 10:20:58 pm

Dreptul la vot este unul dintre cele mai importante, pentru ca ne invata sa putem lua o decizie si cum orice vot conteaza nu trebuie sa neglijam participarea la vot. Un vot poate schimba o decizie importanta pentru viitorul nostru si fiecare persoana trebuie sa realizeze acest lucru. Chiar daca importanta participarii la vot nu este foarte cunoscuta, noi, tinerii, trebuie sa o promovam pentru un viitor mai bun. Odata cu dreptul la vot avem si responsabilitatea de a lua cea mai buna decizie pentru viitorul nostru. Familia ne influenteaza destul de mult asa ca si ceea ce fac ei conteaza si trebuie sa se comporte ca niste adevarati cetateni europeni. Dreptul la vot s-a castigat destul de greu si cred ca noi nu ar trebui sa il ignoram, ci din contra sa-l facem cunoscut. Cu cat mai multi oameni isi exprima parerea votand, cu atat va fi mai usor sa se ia o decizie, pentru ca orice parere conteaza.Tinerii trebuie sa invete sa ia o decizie corecta si sa lupte pentru a avea un viitor mai bun, pentru ca "Daca nu noi, atunci cine?"

Reply
Anca Dragomir
9/6/2013 08:25:40 am

Intr-adevar , adultii si tinerii se imbina perfect privind modul de gandire . Cei mai inaintati in varsta pot imprumuta de la noi ambitia si optimismul , iar noi putem intelege cum sa luptam si ca intotdeauna vor fi obstacole , pe care trebuie sa le depasim cu inteligenta si maturitatea lor . Imbinand aceste calitati specifice varstelor , noi ii putem face pe toti sa constientizeze ca avem drepturi , pe care trebuie sa le sustinem si protejam . Familia si prietenii ne vor sustine intotdeauna,mai ales cand este un interes comun .

Reply
Ana-Maria Tutuianu
9/9/2013 03:40:20 am

Sincera sa fiu, pana de curand am facut si eu parte din persoanele care nu se prea implica in problemele societatii. Eram foarte putin interesata de partea politica, ma implicam doar in problemele care ma afectau in mod direct, crezand ca fac un lucru bun daca las luarea deciziilor pe seama celor mai inaintati in varsta, mai experimentati. Implicandu-ma in acest proiect, am devenit mai interesata, am invatat sa fiu mai receptiva, mai ambitioasa, am observat ca si cea mai mica parere conteaza intr-o societate democratica precum a noastra. Poate si faptul ca am implinit de curand 18 ani a cantarit in favoarea schimbarii acestei mentalitati nocive care m-a impiedicat sa fiu un cetatean activ, dar sunt sigura ca de acum incolo voi lupta pentru drepturile mele, pentru un viitor mai bun, atat pentru mine, cat si pentru generatiile viitoare.

Reply
Chiriac Amedeo
9/9/2013 11:38:25 pm

Pai, imi este destul de dificil sa`mi exprim opinia in legatura cu dreptul de vot al tinerilor . Consider ca acest privilegiu ar fi bine venit printre randurile tinerilor de astazi, reprezentand, totusi, un eveniment destul de riscant . Eu, personal, as fi de acord cu aceasta oportunitate, dar considerand-o prematura si fiind constient de faptul ca, la momentul oportun, am putea fi manipulati extrem de usor, desi contraargumentele aduse ( de catre noi ) acestei probleme, ar demonstra falsa independenta si verdictul alterat .

Reply
Daniela F.
9/24/2013 04:55:58 am

Pornind de la premisa,, Daca nu noi, atunci cine?", consider ca s-au construit lucrurile memorabile in aceasta lume. Fie ca vorbim de primul pas spre responsabilizare(vot, permis, job etc.), fie ca vorbim de construirea primului autocar, aeromobil, submarin etc., orice succes a avut nevoie de aceasta scanteie pentru a putea straluci.
Poate nu toti avem sansa sau dorinta de a inventa ceva.Insa cu siguranta toti trebuie sa luptam pentru a ne responsabiliza.Iar votul...este unul dintre cei mai importanti pasi.Mai mult decat atat, ne asiguram ca facem parte din societate, avem pareri si pot fi auzite. Cu alte cuvinte, ne asumam raspunderea, nu numai pt reusitele sau nereusitele tarii, cat si pentru propriile fapte,iar acest lucru este un promotor excelent al dezvoltarii intrapersonale si interpersonale si in acelasi timp si al unei mai mari sigurante in propriile pareri.

EU pot genera schimbare!Nu voi ramane indiferenta.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.